Telefon: 0534.236.19.50 E-Posta : support@gmail.com
Adres : Semerciler Mah. 781. Sok. No: 5 Kat: 1 Mai Psikoloji Adapazarı/ Sakarya Working Hours : Sun - Friday 24hr1
Eng
  • Yazar
  • Tarih
    Aralık 10, 2021
  • Yorumlar
    0

Harlow’un Sahte Anne Deneyi

Harlow Deneyi Harlow sevginin ve sevgisizliğin bebeklerin gelişimine olan etkisini rhesus maymunları üzerinde yaptığı deneylerle ortaya koymaya karar verdi. Harlow iki tane yetişkin maymun büyüklüğünde cansız model anne tasarladı: bunlardan biri sadece telle çevrelenen bir yapıya sahipken diğerinin yapısı yumuşak bir dokuya sahipti. Deneyde sadece telden oluşan model anneye biberon bağlandı.
Yumuşak model anne de aynı ortama alınarak deney başlatıldı. Harlow’un öğrenmek istediği şey çok açıktı: Yavrular besin ihtiyacını karşılayabilen model anneyle mi yoksa yumuşaklığı ve sıcaklığı hissedebildikleri model anneyle mi bağ kuracaktı? Deney esnasında yavru maymunlar sadece yemek yiyebilmek için tel anneye gitmişler, geriye kalan tüm zamanlarını yumuşak olan anne ile geçirmişler. Sonuç olarak sevginin daha farkındalıkları gelişmemiş olan bir bebek için gıdadan bile daha büyük bir gereksinim olduğunu, sevginin güven ve huzur hissiyle pekişen gücünü kanıtlayan bir deney olmuştur.
Bu çocuğun karnı açtır diyerek zorla yemek yedirmeyi düşünmeden önce ona sevgi ve sevkatimi yeterince verebiliyor muyum? Diye düşünmeliyiz. Küçükken zorla yemek yedirilen çocuk büyüyünce veremediği tepkileri okul dersleri, davranış şekilleri vb. ile göstermeye başlayabilir. Deneyde de gördüğümüz gibi bebeğin duygusal ihtiyacı besinden önce geliyor.
Her şeyde olduğu gibi bu konuda da ölçülü olmalıyız.

Online Randevu Talebi